sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Laula Martti Syrjä!

Luin facebookista, että rasismin vastainen mielenosoitus lähtee Hämeenpuistosta kahdeltatoista. Liityin arkana joukon liepeille. Megafoniin puhunut nuori nainen neuvoi olemaan rauhallinen. Taputtamaan ja metelöimään kun on huudettu "Peli poikki!"

Vierastan "Peli poikki!" -huutoa joka tuo vihellysten kera mieleen jääkiekon. Joskus 80-luvun alussa huudettiin "Ei lehmä kaipaa sonnia, kun sataa ydinpommia!"

Näin V:n mielenosoittajien joukossa. Onneksi, ettei tarvinnut orpona marssia.

Tamperelaiset ottivat marssimme tyynesti vastaan. Rasistit ja natsit olivat jääneet kotiin. Humalainen mies huusi "Laula Martti Syrjä!" (Syrjää ei näkynyt missään).

Vaihtoehtoväkeä. Maihareita, kirpputorivaatteita, lävistyksiä. Nuoria.

Odottelen, että astianpesukone saa työnsä tehdyksi ja pääsen ulos.

Katsoin Areenasta Inhimillisen tekijän, jossa puhuttiin lihavuudesta ja laihduttamisesta. Ohjelmassa esiintyneet naiset vakuuttivat, etteivät enää koskaan laihduta vaan käyttävät energiansa yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Mukana olivat Läski - monologin kirjoittanut Raisa Omaheimo, feministisen ajatushautomo Hatun Saara Särmä ja urheilulääkäri Pippa Laukka.

Omaheimo kertoi miten vieraat miehet ovat nimitelleet häntä ylipainon vuoksi. Olen kuullut samanlaisia tarinoita joiltakin kavereilta. Vaikea uskoa, että joku voi olla niin törkeä. Ehkä ihmiset unohtavat, ettei bussipysäkillä seisova ylipainoinen nainen olekaan televisiossa tai netissä vaan oikeasti kuulee loukkauksen ja näkee kuka sen sanoo.

Saara Särmä ja Rosa Meriläinen ovat levittäneet ajatusta, että itsenäisyyspäivän juhlan televisiointia katsottaisiin naisten ulkonäköä ja pukeutumista mollaamatta. Myönnän syyllisyyteni, sillä miten noin tylsää ohjelmaa viitsisi muuten katsoakaan. Ei siis enää tänä vuonna. No ehkä linnanjuhlat on mitätön juttu, mutta onko sittenkään. Mitä nuoret tytöt oppivat noista kommenteista? Eivät ainakaan arvostamaan itseään sellaisina kuin ovat.

Miten paljon energiaa vapautuisikaan, jos emme murehtisi ulkonäköämme ja pyrkisi muokkaamaan itseämme?


Ei kommentteja: