sunnuntai 13. joulukuuta 2020

Ihana luonne

Kun maksoin Kertun eläinlääkärilaskun, huomasin, että lääkäri oli kirjoittanut laskuun "Ihana luonne!" (75 euroa).  Ihana luonne tarkoitti luultavammin kissaa eikä minua.  

Mieleeni muistui lyhyt neuvolalääkärin urani. Yritin aina keksiä lapsesta jotain positiivista sanottavaa, kuten "taitava tyttö" (kirjoitin sen neuvolakorttiin), välillä oli vaikeaa löytää mitään positiivista. 

Mitä kirjoittaa yhteisyöhaluttomasta kaksivuotiaasta? Osaa pitää puolensa? Temperamenttinen kaksivuotias? Joku vanhempi kollega oli minulle tämän kehumisen opettanut ja yritin sitä kuuliaisesti noudattaa. 

Oman lapseni neuvolakortissa luki "Nostaa laiskasti päätään" ja se mietitytti minua pitkään. Nykyään hänen päänsä pysyy erinomaisesti vartalon jatkona. Eräs kollega kertoi, että lääkäri oli kirjoittanut hänestä: "Terve poika, hikiset jalat" (olen kertonut tästä jo aiemminkin, mutta se jaksaa aina naurattaa minua).

Voitaisiinko aikuisten käynneistä laatia samantapaisia merkintöjä, ei olisi hassumpaa lukea Kannasta vaikkapa "Upea nainen",  "Luova persoona" tai edes "Terve tyttö, hikiset jalat".


10 kommenttia:

Seija kirjoitti...

"Pulska tyttö, juo hyvin pullosta", lukee kaverin neuvolakortissa v:lta 1960.
Nykyisin asiat paremmin.

Leena Laurila kirjoitti...

Terve keski-ikäinen nainen luki yhdessä leikkauskertomuksessani. Tunsin itseni vähän aikaa tosi terveeksi. Vaikutus hälveni sittemmin.

ketjukolaaja kirjoitti...

Minulla ovat maininneet obesiteetista, kun eivät ole suoraan kehdanneet sanoa, mutta sen ovat maininneet suoraan, että välttelee katsekontaktia.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Se obesiteetti on tullut monen papereihin mainittua (ei hyvä), sitten kun potilaat alkoivat täyttää ennen vastaanottoa sellaisen kyselyn, ryhdyin laittamaan painon, pituuden ja BMI:n teksteihin.

Toini kirjoitti...

Minun käynnistäni terveysaseman lääkäri oli kirjoittanut omakantaan muun arvion lisäksi: Puhelias, ylipainoinen nainen, painoindeksini on kuitenkin alle kolmenkymmenen ja mielestäni täytyyhän vaivoistaan puhua ennenkä voi antaa diagnoosin. Vähänkös suututti, mutta hänellä oli varmaan huono päivä, kuten meillä kaikilla joskus. Terveisiä muuten kissallesi, minullakin on Mörripörri,ihan aito maatiaiskissa, punainen sellainen !!

sorvatar kirjoitti...

"painaa liikaa", luki lyhyesti ja ytimekkäästi.

sorvatar kirjoitti...

Omien lasten neuvolakorteissa on lukenut kaikkea kivaa. Kun odotin ensimmäistä lastani, minulle sanottiin "hento reisiluu", ja sitten sitä mietti. Hyvät on reidet nykyään.

Maritta K kirjoitti...

Mieslääkäri kirjoitti tyttäreni 4 v. neuvolakorttiin: "Tyttö päättänyt että pitää olla nainen tutkimassa eikä suostu tutkimuksiin."

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Ovathan nuo monet kommentit sopimattomia. Olen lukenut myös vanhoja sairauskertomuksia ja silloin joskus kun tekstit eivät vielä tulleet potilaiden nähtäväksi, ne olivat paljon pahempia.

Anonyymi kirjoitti...

Minusta taas kirjoitettiin: "siistinnäköinen 42-vuotias". Olin ollut onnettomuudessa ja saanut aivotärähdyksen (ja muitakin vammoja, mutta ne paljastuivat vasta myöhemmin). En tiedä, miksi lääkäri piti juuri "siisteyttä" niin tärkeänä asiana; en ollut edes terveyskeskuksen päivystyksessä (jossa ehkä näkee kaikenlaista asiakasta?), vaan ihan yksityisellä lääkäriasemalla.

Itse asiassa pahoitin asiasta jopa hiukan mieleni. Onko siistiltä näyttäminen jotenkin poikkeuksellista? Väheneekö se iän myötä? Eivätkö siistit joudu ollenkaan onnettomuuksiin?

Uudempia luonnehdintoja en ole uskaltanut enää edes lukea.