perjantai 25. joulukuuta 2020

Joulupäivä

Kävin jouluaaton iltakävelyllä. Tampere näytti mustalta, vetiseltä, löysältä ja tyhjältä lukuunottamatta Keskustoria ja sen ympäristöä, joka on valaistu hienosti. Muutama koiranulkoiluttaja käveli Hämeenpuistossa. Koiria ja heidän omistajiaan tuskin erotti, sillä pimeys imaisi kaiken sisäänsä. 

Hämeenkadun Old Irish Bar -ravintolan terassi oli pullollaan joulua viettäviä, elämää nähneitä miehiä, ehkä heidät oli heitetty joulupöydän äärestä kadulle tai sitten he halusivat juoda tuoppinsa mahdollisimman ankeissa olosuhteissa. Old Irish Bar ei ole vanhaa nähnytkään, sillä samassa kiinteistössä sijaitsi vielä hiljattain vaatekauppa Halonen. 

Luen Virginia Woolfin kirjaa Oma huone (1928), kirjan teksti on oikeastaan muokattu kirjailijan kahdesta esitelmästä, joiden aiheena on Naiset ja kirjallisuus. Poimin sieltä seuraavan ajatuksen, joka pitää edelleen mitä suurimmassa määrin paikkansa:

"Karkeasti sanoen jalkapallo ja urheilu ovat tärkeitä; muodin palvonta, vaatteiden ostaminen tyhjänpäiväistä. Ja nämä arvot siirtyvät väistämättä kirjallisuuteen. Tämä on tärkeä kirja, kriitikko arvelee, koska se käsittelee sotaa. Tämä on mitätön kirja, koska sen aiheena on naisten tunteet olohuoneessa." (Virginia Woolf, Oma huone 1928)
 
 

What do you want to do ?
New mail

Ei kommentteja: