perjantai 12. helmikuuta 2021

Säämies

 


 
Aamun Hesarista löytyi isäni kollegan, meteorologi Paavo Salmensuun nekrologi. Mies kuoli 94-vuotiaana, teki pitkän uran meteorologina ja opiskeli vielä hammaslaborantiksi eläkkeelle jäätyään. Salmensuu oli Suomen ensimmäinen televisiometeorologi ja aikansa julkkis. Television säätiedotuksessa hän osoitteli saderintamaa ja korkeapaineen aluetta piippunsa varrella. 
 
Paavo Salmensuun vaimo ehdotti nimekseni Heidiä. Eräs miespuolinen kollegani ihmettelikin kerran "Miten ovat savolaiset vanhemmat antaneet lapselleen noin hienon nimen?" Rouva Salmensuun syy.
 
Nekrologit ovat mielenkiintoista luettavaa silloin kun niiden päähenkilöistä ei ole tehty sovinnaisia patsaita. 
 
Näin dokumentin The New York Times- sanomalehden nekrologitoimituksesta, jonne toimittajat usein siirtyvät uransa loppupuolella. Tekstit ovat kunnianhimoisia, meillähän ne ovat usein sukulaisten kirjoittamina. Nekrologin saaminen kyseiseen lehteen on hyvinkin haluttua ja omaiset suorastaan tyrkyttävät niitä (linkki).

1 kommentti:

ketjukolaaja kirjoitti...

En itse muista katselleeni tv:stä tätä Salmensuuta, vaikka olen hänen legendaarisesta piipustaan kuullutkin. Keviät mullat!

Timesillä taitaa olla samanlainen T-kirjain kuin joskus oli Turun Sanomilla, jos en väärin muista, saatan kyllä muistaa.

Chick Corea näkyy poistuneen myös rakennuksesta. Hieno jatsari. Mulla on hänen cd:nsä Friends. Veljelläni oli My Spanish Heart kasettina.