keskiviikko 5. toukokuuta 2021

Palaute

Osallistuin etäkokoukseen, jossa käsiteltiin kirjailijan saamaa palautetta. 

Tajusin, että valmiista kirjasta saatu positiivinen palaute tekee kirjailijalle hyvää ja innostaa jatkamaan. Negatiivisesta palautteesta on hyötyä vain käsikirjoitusvaiheessa, valmis romaani on valmis romaani, eikä se siitä miksikään epäkohtia ruotimalla muutu. Kritiikit on kirjoitettu lukijoille.

Kävin kirjakaupassa ostamassa kirjekuoria. Kassalla palvellut nainen kertoi lukeneensa molemmat romaanini ja tykänneensä niistä. Normaali ihminen kiittäisi hyvästä palautteesta, mutta minäpä vääntelin käsiäni ja vaikersin, että nyt kirjoittamiseni jumittaa pahasti. Voi hyvä Sylvesteri! Jatkossa joudun kävelemään toiseen kauempana sijaitsevaan liikkeeseen.

Eilisen tilaisuuden vieras, runoilija, graafikko, esitystaiteilija ja esimiestehtävissä toimiva Outi-Illuusia Parviainen kertoi, miten häpeälliseltä tuntui, ettei häntä otettu kirjailijaliittoon. Parviainen selvisi häpeästä kertomalla asiasta julkisesti sekä tämän jälkeen saamallaan tuella. Muistaakseni Parviainen sanoi, että häpeä sulaa auringossa. 

Henkilökohtaisesti tärkeimmältä viestiltä tuntui: Moving with pleasure and freezing with fear.

Kävin elokuvissa! Elokuvateatteri Niagara aukesi viiden ja puolen kuukauden tauon jälkeen. Elokuvateatteriin otettiin kymmenen katsojaa, kun salissa on 128 istuinta. Laskin, että teatteri sai 80 euron lipputulot. 

Elokuvan Nomadland on ohjannut kiinalaistaustainen nainen Chloé Zhao ja pääosaa esittää mahtava Frances McDormand. Elokuva voitti parhaan elokuvan Oscar palkinnon.

Nomadland kertoo amerikkalaisesta valkoisesta köyhällistöstä, joka kulkee työn perässä ympäri Yhdysvaltoja ja asuu asuntoautoissa ja -vaunuissa. Elokuva liikutti ja herätti ajatuksia, mutta myöhemmin tuli mieleen, että nomadit oli kuvattu nuotiopiirissä istuviksi syvällisyyksiä lausuviksi tyypeiksi, eikä yhtään trumpilaista löytynyt joukosta. Niitäkin luulisi olevan. Erinomainen Oscar-elokuva kuitenkin. Maski naamalla itkeminen on hankalaa. 

2 kommenttia:

Marjatta Mentula kirjoitti...

Ikävä, jos Nomadland näyttää köyhänsä liian hyveellisinä. Meilläkin se näyttää olevan ohjelmistossa, samaten ulkomaisen elokuvan Oscarin voittanut tanskalainen Yhdet vielä, mutta elokuvateatteri on toistaiseksi vain vuokrattavissa 120 eurolla. Katsojia saisi olla enintään 10 ja kaikki samassa koronakuplassa eläneitä. En jaksa kerätä mitään porukkaa, vaan odotan normaalia aikaa. Ei meillä kyllä monesti ole hyviä leffoja katsomassa edes tuota kymmentä, joskus olen ollut miehen kanssa kaksin.

Tottahan se on, että murska-arvio valmiista työstä tuntuu pahalta. Jos jotain, niin kritiikki voi toimia ohjeena seuraaviin teoksiin, jos se on rakentavaa. Pitääkin muistaa tämä, kun kirjoittaa mielipiteitään kirjoista blogissa. Pitää ainakin muistaa korostaa, että kyseessä on amatööriarvostelijan aatokset.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Ei se heitä ihannoinut, mutta antoi ehkä kuitenkin vähän siloitellun kuvan. Politiikasta ei elokuvassa puhuttu.Hieno elokuva se oli joka tapauksessa. Elokuvateatteri Niagara on pieni, suureksi osaksi EU:n ja kaupungin tuella toimiva teatteri. Aiemmin yleisöä oli tosi vähän, mutta nyt monet ovat löytäneet teatterin, jossa liput ovat halvempia, eikä joudu katsomaan mainoksia.