lauantai 22. toukokuuta 2021

Punainen keskisormi

Minulla on tälle illalle hyvin kunnianhimoinen tavoite: aion valvoa ja katsoa Euroviisut. Ei tule onnistumaan.

Suomen kappaleen esittää Blind Channel-yhtye. Koska Euroviisuissa ei saa näyttää keskaria, bändin pojat ovat värjänneet keskisormensa punaisiksi. Kirjailija, feministi, Caitlin Morain huomasi suomalaisten eleen ja twiittasi siitä näin: "The Finnish rock entry all wearing mysterious red fingers makes them all look like they've just put a tampon in."

Voisihan keskisormen värjääminen olla jokin protesti. Aamun Hesarista luin, että Hongkongissa protestoidaan syömällä (taiwanilaista) ananasta. Monessa Aasian maissa on osoitettu mieltä käyttämällä tietyn väristä t-paitaa. 

Punainen keskisormi sopisi hyvin feministiseksi eleeksi, vihreällä voisi vastustaa ilmastonmuutosta jne. 

Henrik Tikkasen osoitesarjan kolmas osa Mariankatu 26 luettu. Kirjan toinen päähenkilö oli oikeastaan alkoholi, jota juodaan paljon ja silloin kun ei ryypätä, ahdistaa ja kouristaa. Kaiken keskus on tietenkin itse kirjailija.

Sekä Märta että Henrik Tikkanen työskentelivät aikoinaan Hufvudstadbladetissa, jossa julkaistiin kuuluisien ajattelijoiden aforismeja. Henrik Tikkanen oli tuolloin umpirakastunut ja tuottelias ja suolsi aforismeja jopa pysähtyessään autolla punaisiin valoihin. Märta halusi niitä julkaistavaksi sanomalehdessä, mutta siihen ei suostuttu. Niinpä he alkoivat julkaista Henrikin ajatuksia, mutta kirjasivat alle Aristoteles, Shakespeare, Voltair jne. Kukaan ei huomannut huijausta. Heidän rohkeutensa kasvoi ja he keksivät ajattelijoiden nimetkin kuten Bamm, Grumm, Vladimir Zchktrlo, Amalie Ganzweiler. Googlen aikaan tuo ei taitaisi onnistua.  

Henrik Tikkasella oli muuten suuri tarve nähdä omia piirroksiaan ja tekstejään painettuina. Se taitaa olla melko yleinen tarve. Kun Henrik halusi tehdä vaikutuksen Märtaan, hän kirjoitti näytelmän.


4 kommenttia:

Toini kirjoitti...

Henrik Tikkasen tekstit olivat hyvin "raadollisia" , mutta ah´niin todenmakuisia ja pistäviä.

Anonyymi kirjoitti...

Jos pystyssä oleva keskisormi symboloi fallosta ja viereiset nyrkkiin puristetut kiveksiä (kuten väitetään), ei se siemen näyttäminen edes punaisena oikein feministisestä eleestä käy?

Historian ensimmäinen nimeltä mainittu keskarin esittelijä taisi muuten olla kreikkalainen Diogenes (412-323 eaa).

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Onhan se punainen keskisormi kuitenkin vähän humoristinen Morainin näkökulmasta katsottuna.

Marjatta Mentula kirjoitti...

Ei kai mitkään eleet ole olleet sukupuolittuneita enää aikoihin. Kaikki käyttävät kaikkia eleitä ja voimasanoja.
Haista v....! saatetaan kivahtaa miettimättä sukupuolta, samoin on sen keskarin laita.