lauantai 26. heinäkuuta 2014

Nähtävyyksiä

Asuin kouluaikani lähiössä reilu kymmenen kilometriä Kuopiosta pohjoiseen. Paikkakunnalta löytyi yksi nähtävyys: Sandelsin patsas (Kuopion isänmaallisen seuran pystyttämä Toivalan taistelun muistomerkki, jos ette satu tietämään). Patsas oli kivinen neliskanttinen rakennelma viitostien rampilla. En osaa kuvitella kenenkään menevän tarkoituksella kyseistä sotamuistomerkkiä katsomaan, asianosaisetkin elivät 1800-luvulla. Pömpeli on näköjään siirretty uusien tierakennelmien vuoksi.

Mäntässä, joka on melkoisen vähäinen kaupunki keskellä ei mitään, on upea taidemuseo Gösta. Mahtaa helsinkiläisiä harmittaa kun joutuvat ajamaan satoja kilometrejä nähdäkseen hienon rakennuksen ja tyylikkään näyttelyn. Museossa sattuu kaiken lisäksi sijaitsemaan gourmetravintola ja kadehdittavat vessat. Vessat ovat tärkeitä ja niiden tasosta voi päätellä paljon. Autoruuhkaa ohjasi kaksi keltaliivistä miestä.

Ajatus Mäntästä taidekaupunkina liikuttaa minua. Kuka on ollut niin ihanan hullu, että on keksinyt pystyttää museon uuden paviljongin ja kuka järjestää Mäntän kuvataideviikot. Kaikki kannattaa tehdä liioitellusti. Nyt alkavat Tampereen kaupungin Muumimuseotouhut ja Hilden jahkailut ärsyttää entistä enemmän.

5 kommenttia:

vappu kirjoitti...

Mänttä haki tässä muutama vuosi sitten myös Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Aivan järjetöntä, mutta juuri siksi aivan mahtavaa.

Roope D kirjoitti...

Osuimmeko samana päivänä Mäntän Göstaan? Minä kävin siellä kahden vieraani kanssa perjantaina 26.7. Vähän keskipäivän jälkeen. Jo kolmas käyntini. Kyllä kelpaa esitellä sellainen paikka vieraille.
Dessu

ketjukolaaja kirjoitti...

On Siilissä nykyään kultainen kauris moottoritien varressa kallioleikkauksen päällä. Ja monimuotoinen kirkko freskoineen ja lasimaalauksineen. Kaiken kukkuraksi keskustaan on kohoamassa uusi S-market uimalan viereen. Halpa-Hallikin meiltä löytyy! Sandelsin patsas on siirretty Kunttarin parkkipaikan edustalle.

Mänttä? Siellä en ole käynytkään. Ehkäpä ensi kesänä viikko Mäntässä? Tai pari yötä kumminkin.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Vappu: niinhän se olikin. Mitään ei tietty saa jos ei pyydä.

Dessu: minulla ei ollut kunniaa olla siellä kanssasi samaan aikaan, sillä olin museossa sunnuntaina.Olisin ilman muuta tunnistanut sinut kuvan perusteella. Olisimme voineet juoda lasilliset valkoviiniä.

Ketjukolaaja: asuin Vuorelassa, enkä käynyt muistaakseni kuin kerran terveyskeskuksessa Siilinjärvellä. Koulukin sijaitsi Kuopiossa.

Anonyymi kirjoitti...

Mänttä kuuluu joka kesän ohjelmaan, alkavalla viikolla vuorossa. Olen lapsena kokenut vanhaa Mänttää, tämä uusi elämä on minusta hienoa hulluutta.

Åboriginal