perjantai 4. heinäkuuta 2014

Uusia alkuja

Elokuvateatteri Niagaran salissa istui tänään minun lisäkseni nuori nainen.  Minä katsoin elokuvan jostain riviltä viisi, hän asettui jonnekin taakseni. Elokuva oli John Carneyn Uusia alkuja. Sama ohjaaja ohjasi aikoinaan sympaattisen musiikkielokuvan Once, joka oli kuvattu Dublinissa.

Uusia alkuja katsoessa rakastuu New Yorkiin. Lauluja väsäävän Gretan (Keira Knightley) poikaystävä alkaa menestyä laulajana siinä määrin, että Greta jää taakse ja poikaystävä jatkaa eteenpäin. Gretan löytää amatööriklubilta tuottaja Dan (ihana Mark Ruffalo), jonka elämä on menossa päin persiitä. Dan päättää tuottaa Gretan levyn. Musiikki taltioidaan eri puolilla New Yorkia vapaaehtoisvoimin. Elokuvassa ei juuri muuta tapahdu. Tunnelma on lämmin, muttei imelä. Parasta elokuvassa oli Gretan ja Danin vaellus ympäri kaupunkia mielimusiikkia kuunnellen. Soittolistat, joita ihmiset tekevät, ovat hyvin henkilökohtaisia ja kertovat paljon laatijastaan. Elokuva saa aikaan vastustamattoman halun tallustella New Yorkin katuja.

Kun en satu olemaan NewYorkissa, jouduin tyytymään Tampereeseen, joka ei näyttänyt elokuvasilmillä hassummalta. Elokuvan tunnelma tarttuu aina hetkeksi ja elokuvateatterista astuu eri ihmisenä kuin sinne on mennyt. Vaikutuksen intensiteetti ja kesto riippuu elokuvasta. Uudet alut eivät räjäyttäneet tietosuutta tai vääntäneet horisonttia vinoon, mutta tuntui samalta kuin lasi kuivaa valkoviiniä Roomassa tai keskiolut saunan terassilla ja haihtui yhtä nopeasti.

Ei kommentteja: