lauantai 6. kesäkuuta 2020

Luvialaiset lauteet

Vierailin ystävien luona Luvialla, jossa pääsin tutustumaan Luvialaisiin lauteisiin. Luvialla saunan lauteet rakennetaan ikkunan eteen ja kiuas pystytetään jonnekin saunojien selän taakse. Ainakin ystävien saunassa löylyä lyötiin vääntämällä seinään kiinnitettyä vipua. Saunoessa katsottiin merta. Merta katsotaan muutenkin koko ajan.

Ajoimme Busterilla Säppi -nimiseen majakkasaareen ja kiipesimme majakkaan. Axel Hampus Dahlströmin suunnittelemalla majakalla on korkeutta 30.7 metriä, ja nyt reidet ovat kipeät.

Kävelimme luontopolulla, josta mukaamme tarttui noin sata hyttystä. Joimme kahvit.

Busterissaa oli kaksi nopeutta, matelu- tai rallivauhti (rynkytys, jossa sisäelimet vaihtavat paikkaa).

Heräsin tänä aamuna saunamökistä ihan meren äärestä. Istuin puutarhatuolille rantaan, pääsky lauloi etelän ikäväänsä, minä luin kirjaa ja lokki vain seistä toljotti.


3 kommenttia:

Leena Lumi kirjoitti...

Heidi, vai olet ollut mun kotikylässäni elämästä nauttimassa. Luvialla todellakin merenrantasaunoissa istutaan katse merelle eli ikkuna edessä ja kiuas takana. Olen asunut Luvialla 25 vuotta eli se on varmaan ikuisesti kotipitäjäni, koska lapsuus, nuoruus&villit teinivuodet ja aikuisuus, ensimmäinen avioliittokin siellä. Äiti, sisar, lanko ja esikoiseni asuvat Luvialla. Olen muuten viimeksi ollut kunnon luvialaisessa merenrantasaunassa lapsuuden ystäväni Hannuksen mökillä tai sitten Pauhassa...naaurini Marjan huvilalla.

Luvialla on paljon asioita, joita kaipaan. Tämä jääminen tälle Päijänteen saarelle näin kauaksi aikaa oli vähän vahinkokin ja sitten kun tuo puutarha alkoi todella viemään. Nyt ostaisin mieluusti jostain pienemmän talon ja paljon pienemmän puutarhan.

Toivottavasti sait kuvan Luvian kauniista kyläraitista, jonka vertaista ei ole missään.

♥♥

Hanne,valkoinenleinikki kirjoitti...

Ihana Luvia! Etelä-Pirskerissä, 7km Laitakarista kohti ulappaa, olen nuoruuteni kesät viettänyt. Ystäväni vanhempien vanha kalastajatalo on vielä pystyssä ja uusien sukupolvien käytössä:) Hyvät ovat minunkin muistoni Luviasta, asuuhan siellä kummityttönikin perheensä kanssa.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

En ymmärtänytkään mitä tunteita Luvia herättää, minulle siellä käyminen oli kuin ulkomaanmatka. Minä taisin muuten vahingossa poistaa yhden kommenteista. Pyydän anteeksi.