sunnuntai 28. helmikuuta 2021
Iltaelämä
perjantai 26. helmikuuta 2021
Liikeidea
Eilen taas mietimme erilaisia kylkiäisiä. Parisängyn mukana voisi tarjota jonkun sille sängyn toiselle laidalle makaamaan, vaikka yksin asuvalla tuo ylimääräinen tila tahtoo täyttyä lehdistä, kirjoista ja tietotekniikasta. Sotkasta saisi semmoisia vähän vaatimattomampia kumppaneita ja Vepsäläisestä IT-alan ammattilaisen. Ikeasta itse koottavan mallin.
Olisikohan paras laittaa tässä vaiheessa piste tälle jutulle.
keskiviikko 24. helmikuuta 2021
Hienohelmatulostin
Tulostin käsikirjoitukseni. Jännä miten eri tavalla tekstin näkee läppärin ruudulta, puhelimesta ja tulostettuna. Jokainen alusta tuo juttuun jotain uutta, aina löytää uusia virheitä.
maanantai 22. helmikuuta 2021
Sinähän se kirjailija olet
Minä niin toivoin, että saisin kampaajakäynniltä jonkun idean tämän päivän postaukseen. En saanut. Kampaaja kysyi, miten haluan hiukseni leikattavan. Teki mieli sanoa, että "sinähän se kampaaja olet", en onneksi kuitenkaan sanonut.
lauantai 20. helmikuuta 2021
Pullarutiini
torstai 18. helmikuuta 2021
Lämmön nousu
tiistai 16. helmikuuta 2021
Ajanvaraus
sunnuntai 14. helmikuuta 2021
Väärä näyttelijä
Laulaja Sia Fueller on ohjannut elokuvan, joka kuvaa autismin kirjoon kuuluvaa naista. Tällaista henkilöä on nyt monen mielestä kuvattu väärin. Kritiikkiä on herättänyt myös se, ettei rooliin ole valittu autismin kirjoon kuuluvaa näyttelijää. Vääryyttä on puitu ensin Twitterissä, sitten lehtien sivuilla ja nyt se on levinnyt tähän blogiinkin.
Ymmärrän kyllä kritiikin siitä, että kuvaus on vääränlaista (onko kukaan edes vielä nähnyt koko elokuvaa?), mutta minusta on kummallista, että näytelläkseen jotakin pitäisi itse kuulua kyseiseen ryhmään. Mihin sitten teatterikouluja tarvitaan? Eikö tämä ole näyttelijöiden ammattitaidon vähättelemistä? Pitäisikö heidän nyt loukkaantua? Miten Seela Sella saattoi näytellä Hitleriä, vaikka ei ole tietääkseni tappanut yhtään juutalaista, on itsekin juutalainen ja sukupuolikin on väärä?
Olen melko vakuuttunut siitä, että minuakin näyttelisi joku muu paremmin kuin minä itse. Ehdotan Hannu-Pekka Björkmania, Antti Holmakin kävisi ja miksei Martti Suosalo jos kaksi ensin mainittua eivät suostu rooliin.
Samaa keskustelua käydään kirjallisuudessa. Kate Elizabeth Russel kirjoitti romaanin Vanessa, jossa hän kuvaa opettajansa hyväksikäyttämää tyttöä. Kirjailijalle sanottiin, ettei hän voi kirjoittaa aiheesta, jota ei ole kokenut. Myöhemmin Russel joutui paljastamaan, että on itsekin uhri.
Toisaalta jos romaani on totta, saavat lehdet näyttäviä henkilöhaastatteluja. On pelottavaa, jos ihminen pakotetaan avautumaan, kuten Russelin tapauksessa kävi.
Tänä autofiktion aikana alkaa unohtua, että taide on kuitenkin mielikuvitusta ja empatiaa, eikä kaiken tarvitse olla totta ja itse koettua.
perjantai 12. helmikuuta 2021
Säämies
keskiviikko 10. helmikuuta 2021
Ei talvikunnossapitoa
maanantai 8. helmikuuta 2021
Valitut
lauantai 6. helmikuuta 2021
Kirjalaatikko
perjantai 5. helmikuuta 2021
Äänekäs naapuri
torstai 4. helmikuuta 2021
Vaarallinen matka
tiistai 2. helmikuuta 2021
Kirjan sukupuoli
Viimeisimmässä seuraamassani ketjussa keskustelun aloittanut mies kirjoitti, että ehkä miehet vaan kirjoittavat parempia kirjoja ja siksi miehet myös lukevat niitä. Myöhemmin hän korjasi väitettään muotoon: Miehet osaavat kirjoittaa miehiä kiinnostavista aiheista ja tässä on syy epätasapainoon. Miehet eivät kuulemma valintaa tehdessään edes katso kirjailijan sukupuolta. Miksi naiset sitten lukevat sekä miesten että naisten kirjoittamia teoksia?
Jotkut kirjailijat ovat yrittäneet häivyttää sukupuolensa käyttämällä nimikirjaimia etunimen sijaan. Tätä harrastetaan varsinkin nuorille suunnatussa kirjallisuudessa. Miksi? Minulla on siitä omat arveluni, mutta en viitsi niitä julkaista.
Siskoni sanoi, että hänen poikansa lukee koulutehtävänään romaania, jonka saa joko kuunnella tai lukea. Kirjoitus- ja lukutaito ovat ehkä niitä tärkeimpiä koulussa opittavia taitoja, eivätkä ne luultavammin kehity samaan tapaan kuuntelemalla kuin lukemalla, mutta voin olla väärässä. Ja niin varmaan olenkin, sillä tämä on yhtä vähän tutkimukseen perustuva väite kuin se, että miehet lukevat miesten kirjoittamia kirjoja, sillä niissä kirjoitetaan miehiä kiinnostavista aiheista.
En ole lukenut romaania Taru sormusten herrasta, lapseni ovat kahlanneet sen läpi monta kertaa. Olen kyllä yrittänyt. Nyt päätin kokeilla äänikirjaa. Lukijalla on niin miellyttävä ääni, että välillä huomaan kuuntelevani hänen ääntään tekstin sijaan.