lauantai 20. maaliskuuta 2021

Muruset

Kävin tänä aamuna kaupassa jo ennen yhdeksää, sillä eilen en viitsinyt. Oli rentouttavaa kerätä ostoksia niiden muutaman muun maskitädin kanssa. 

Alkon asiakkaiden keski-ikäkin oli huomattavan korkea. Vanhemmiten ihmisistä tulee hitaampia. He juttelevat joutavia Alkon kassan kanssa, vaikka takana kiemurtelee kärsimätön viinajono. Kassa käytti vanhaa keinoa, pakkasi iäkkään naisen ostokset kassiin ja työnsi hänet kadulle toivottamalla hyvää viikonloppua. Minä kaivoin pankkikortin valmiiksi esille ja toimin ryhdikkään nopeasti erottautuakseni edellä mainitusta asiakkaasta. Tarkasti kohdennettu katse, eikä yhtään tarpeetonta sanaa tai liikettä. Ei tässä vielä vanhuksia olla!

Tänään on paska päivä. Viime yönä naapurit valvoivat ja heidän puheensa kuului korvatulppieni läpi. Tekisi mieli heitellä Harissa-mausteet, tomaattimurskat, kookosmaidot, tortillalätyt ja Beanit -suikaleet seinään. Kuka ne sieltä sitten keräisi? Minäpä hyvinkin. 

Katsoin Ylen Areenasta kolmeosaisen dokumenttisarjan, jossa pattipolviset ylipainoiset lehmät ontuvat utareet maata viistäen automaattiseen lypsykoneeseen navetassa, joka on oikeasti tehdas. Jos utareet ovat liian alhaalla, lehmällä on luonne tai lehmä tuottaa maitoa liian vähän, niin henki pois. Ei tee mieli maitotuotteita, joten tänään tarjoan vieraille kasvisruokaa. Muutamaa ihmistä olen pandemiasta huolimatta edelleen tavannut.

Oli ohjelmassa pari pienmuotoista karjankasvatusta harrastavaa sympaattista tyyppiäkin. Kyytöt ovat söpöjä murusia!

Söin jäätelöä, jonka pohjana on käytetty härkäpapua. Pavuista tehty jäätelö, no oli siinä muutakin. Tämä vegaaninen jäätelö maistui hämmästyttävän herkulliselta.


8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Yleensä luen postauksesi alusta loppuun, mutta tällä kertaa minulle riitti ensimmäisen kappaleen lukeminen. Jokaisella näyttää olevan oma napa lähinnä. Niin on minullakin pääkaupunkiseudulla asuvana.

Mietipä, mikä osa maata laitettiin vuosi sitten ottamaan vastaan pahin koronakuorma, jotta muu osa maata säästyisi. Oletko kuullut kenenkään väittävän, etteikö ikääntyvien ja riskiryhmäläisten rokotuksia vietäisi loppuun suunnitellusti koko Suomessa? Etkö luota rokokotustyöryhmän ammattitaitoon? Kai sinun nyt lääkärinä pitäisi osata tulkita ilmaantuvuuslukuja itsekin. Missä on kymmenkertainen todennäköisyys saada tauti ja joutua teholle? Tampereellako muka?

Pahoittelen, kun ette ole saaneet kuin vain koronamurusia sinne Tampereeelle.



Heidi Mäkinen kirjoitti...

Toki olen itsekäs, väsynyt ja kyllästynyt siihen, että kohta luvattiin helpotusta olevan tulossa, mutta se mahdollisesti nyt sitten perutaan. Ei siltä lääkärin koulutus suojele. En ole riskiryhmää, mutta täytän ensi kuussa 65-vuotta. Varmaankin on oikein laskettu, että pääkaupunkiseutu kannattaa rokottaa ensin. Toisaalta emme tiedä missä se epidemia yllättäen kiihtyy, vaikka siellä pohjoisessa, jossa moni näyttää nyt olevan. Tämä turhautuminen oli sellainen ensireaktio, jonka pitäisi aina antaa mennä ohi. Elämme täällä Tampereellakin tiukkojen rajoitusten alla. Lakkaan taas odottamasta rokotusta.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Vapaavuori perustelee tämän aamun Hesarissa pääkaupunkialueen ihmisten rokottamista sillä, että sieltä lähdetään kohta lomailemaan muuhun Suomeen, joka tuntuu minusta aika heikolta perusteelta, varsinkin kun ei vielä tiedetä varmasti voiko rokotettu edelleen tartuttaa muita ja rokottamisen jälkeenkin suositellaan suojautumista.

Riski terveydenhuollon romahtamiseen on varmasti suurempi ja se on hyvä peruste.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Nyt otin se ensimmäisen kappaleen pois.

Marjatta Mentula kirjoitti...

Minäkin olen miettinyt, että sinne pahimpiin keskittymiin äkkiä, muut odottakoot, mutta sitten tulin ajatelleeksi maalla, koronan perustasoalueilla, asuvia ihmisiä, jotka niin haluaisivat tavata omia lapsiaan ja lapsenlapsiaan. Viime kesänäkin erään kuhmolaisen ystäväni lapset vuokrasivat mökin ja sieltä käsin kävivät varoen mummolan pihassa etäältä toisiaan katselemassa.
Nyt jos heidät jätettäisiin rokottamatta he eivät edelleenkään uskaltaisi ottaa hesalaisia kylään puhumattakaan siitä, että itse matkaisivat junalla näiden luo.
Pahassa tilanteessa ovat juuri 60 -70 -vuotiaat, joilla myös on iän puolesta kohonnut riski sairastua, mutta joutuvat odottamaan muun normiväen mukana. Joissain maissa riskiryhmiin lasketaan kaikki yli 65-vuotiaat.

Erikoiset Asiantuntijat kirjoitti...

Mielenkiinnolla odotan, minkälainen sota tästä rokottamisesta vielä syntyy siinä vaiheessa, kun riskiryhmät on rokotettu ja muuta väestöä aletaan rokottamaan. Joku tai jotkut ovat aina omasta mielestään oikeutetumpia rokotukseen kuin toiset. Tästä on varmaan yhtä monta mielipidettä kuin on rokotettavaakin. Entäs jos se AstraZenecan rokote ei joillekin rokotettaville kelpaakaan? Aletaan valikoimaan ja vatuloimaan? Jos aletaan sanomaan, että en ota tuota AstraZenecaa vaan odotan jotain muuta. Minun mielestäni rokotuksia pitäisi kohdentaa enemmän sinne missä tartuntoja ja väkeä on eniten. Pääkaupunkiseutu, Turku, Tampere. TYöikäisistä kaikki "valkotakkiset" ensin, mukaanluettuina apteekkihenkilökunta, poliisit ja pelastusalan työntekijät ja muut huoltovarmuuden kannalta olennaisten alojen edustajat, mitä niitä ikinä onkaan.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Omat toiveet rokotuksesta alkavat hävettää.

Marjatta Mentula kirjoitti...

Poliisit pitäisi kyllä rokottaa. Nyt kun "kulkutautimyönteiset" saivat osoittaa mieltään isona joukkona ilman maskia, niin yksi selitys sille, miksi porukkaa ei hajotettu oli kai sellainen, että poliisit olisivat voineet siinä rytäkässä saada tartunnan.

Jos vain kaavioin ajatellaan pandemian tukahduttamista, niin kaikki rokotukset pitäisi keskittää ensin niihin maihin, joissa on eniten tartuntoja, koska virus häviää vasta kun se on hävitetty kaikkialta, mutta on paljon muita inhimillisiä perusteita myös toisenlaiselle järjestykselle.

Tartunnat ovat levinneet jossain myös välinpitämättömyyden vuoksi. Entä jos rokottaminen lisää sitä? Ainakin "kuuliaiset kansalaiset" pääsevät silloin sanomaan, että tässäkö kiitos, nyt ne rynnivät maskittomina lomille tänne meidän rokottamattomien joukkoon.
En siis itse ajattele näin, mutta tiedän, että tällaistakin spekulointia on.

Ei sinulla ole Heidi mitään syytä tuntea häpeää. Minusta sinut pitäisi entisenä lääkärinä rokottaa kaiken varalle. Jos tilanne pahenee, niin sinua voitaisiin pyytää töihin.